FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dikkat, eviniz komşunuza ait olabilir!

Yıllardır oturduğunuz evinizin komşunuza ait olduğunu öğrenseniz ne yapardınız?

Dikkat, eviniz komşunuza ait olabilir!

Eviniz için satılık ilanı verdiniz ve satmak için anlaştığınız kişi kredi çekecek. Fakat kredi aşamasında şaşırtıcı bir durumla karşılaştınız: 'Daireniz komşunuza ait görünüyor'. Bir çok malik aslında kendi dairesi diye komşusunun dairesinde oturuyor.Ülkemizde özellikle eski binalarda fiil kapı numarası ile tapuya yani mülkiyete baz olan projedeki daire numaraları arasında farklara sıkça rastlanıyor.Hemen hemen her 10 vatandaştan birinin başına aynı olay geliyor.Bu durum daire numaralarının inşaat sırasında yanlış konulmasıyla başlıyor.

Tapu belirleyici değil
Emlakeki'nden Yasegül Özdemir'in haberine göre; Daire numaraları inşaat sırasında yanlış konulduğu zaman resmi evraklara baz olan tapu projesine uymuyor. Ülkemizde ilk numarası en üst kattan başlayarak, aşağıda doğru artan kapı numarasına bile rastlanıyor. Bugün tapularda ekspertiz sırasında karşılaşılan yanlış mülkiyet durumu yüzünden apartmanlarda karışıklıklar yaşanıyor.

Vatandaşlar her ne kadar tapu kağıdını dikkate alsalar da, tapu kağıdı malikler için her şeyi ifade eden bir evrak değil. Tapu belgesi yatırımcıyı "kısmen" bilgilendiriyor. Esas olan, tapu kütük kayıtları ve bu kayıtlara esas olan tapu projeler.

Kapsamlı araştırma şart

Bu nedenle almayı düşündüğünüz mülkün satın alımını gerçekleştirmeden önce ilgili Tapu Sicil Müdürlüğü'nde ve ilgili belediyeden kapsamlı araştırmasını yapmalısınız. Ülkemizde mülklerin projeleri ilgili belediyelerce tasdiklenir ve bu projelere istinaden ruhsatları belediyeler tarafından verilir.19 Eylül'de yayınlanan genelgeye göre, hatalı blok ya da daire numaralarında düzeltme işlemi tüm daire sahiplerinin tapu müdürlüklerine başvurmasına gerek kalmadan, lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabilecek.

Takasla evlerini geri alıyorlar

Yıllar sonra komşusunun dairesinin tapusunun kendisinde, kendi oturduğu yerin tapusunun ise komşusunda olduğunu öğrenen birçok daire sahibi "trampa" yöntemiyle mülkü karşılıklı takas ederek mülkiyet sorunlarını düzeltmeye çalışıyor.

Ancak bu durum bir değil birkaç daire ile devam ediyorsa sorun 3 ya da 4 hanenin anlaşıp notere gitmesiyle çözülüyor.
İşte yeni çözüm yolu

Tapu ve Kadastro müdürlükleri kısmi de olsa bu soruna çözüm getirdi. Tapu kadastro numaralarındırma yaparken projeyi esas alıyor.

Önceden bunu düzeltmek için tüm kat ve blok maliklerinin biraraya gelerek tapu müdürlüklerine başvurmaları ve kat mülkiyetine şerh koyarak yeniden kat mülkiyeti tesis edilmesini istemeleri gerekiyordu. Bu da çoğu zaman mümkün olmuyordu. Çünkü, tüm kat malikleri biraraya getirilemiyordu.

Bunun yanında hukuki olmamasına rağmen kat malikleri kendi aralarında kağıt üzerinde alım satım yapıyorladı. Bütün bunlar zaman alan ve masraflı işlemlerdi.

Ancak yeni yayınlanan bir genelgeyle düzeltme işleminin artık lisanslı harita kadastro bürolarının hazırlayacağı teknik raporla yapılabileceği bildirildi.

Bu tür sorunu olan kat malikleri ya da bina yöneticilerinin, lisanslı harita kadastro bürolarına başvurmaları yeterli olacak. Bu bürolar binalardaki fiili durumu tespit ederek teknik bir rapor hazırlayacaklar.

Bu raporları belediyelere, belediye mücavir alanı dışında olan yerler ise ile özel idarelere onaylatarak tapu müdürlüklerine bildirimde bulunacaklar. Tapu müdürlükleri de gerekli düzeltme işlemini gerçekleştirecekler.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler